Suroviny:
Cesto:
- 1/2 kg múka polohrubá
- 1/2 litrov mlieko
- 1 ks droždie
- 1 dl rastlinný olej
Plnka:
- 125 g mak
- 100 g kryštálový cukor
- 1 dl mlieko
- 1 ks jablko
Postup receptu:
-
1.Cesto: Do malej mištičky dáme trochu teplého mlieka, 1 KL cukru a droždie. Počkáme, kým droždie nakysne.
-
2.Potom zmes pridáme do múky, v ktorej sú 1,5 PL cukru a 0,5 KL soli. Spracujeme hladké cesto a na koniec zapracujeme 1 dl oleja. Znova premiešame a dáme vykysnúť.
-
3.Pripravíme si plnku: Pomletý mak spojíme s cukrom, pridáme trochu mlieka (len toľko, aby sa mak spojil s cukrom).
-
4.Vykysnuté cesto rozdelíme na 3 bochníky a z každého vyvaľkáme pláty. Na vrch dáme makovú plnku a trochu jabĺk (plnka bude s jablkami chutnejšia). Zrolujeme.
-
5.Makovníky poukladáme na plech, necháme 20 minút podkysnúť, pred vložením do rúry potrieme vajíčkom rozšľahaným s olejom a pečieme pri 200 stupňoch 35-40 minút. Po upečení prikryjeme vlhkou utierkou.
-