Čo k tomu potrebujeme
300g sušeného hrachu
1 lyžica masla
1 lyžica hladkej múky
200ml sladkej smotany (12%)
soľ na dochutenie
mleté biele korenie
cesnak
olej
Postup
Hrach dobre prepláchneme v cedníku pod tečúcou vodou. Vsypeme do hrnca, zalejeme studenou vodou a necháme niekoľko hodín, prípadne cez noc bobtnať.
V prípade, že sa všetka voda nevsiakla, zlejeme ju a do hrnca prilejeme čerstvú tak aby bol hrach potopený. Privedieme do varu a potom na miernom ohni varíme kým hrach nezmekne. Povarený hrach rozmixujeme.
Na panvičke si rozohrejeme maslo, poprášime múkou a zapražíme. Stiahneme z ohňa a rozmiešame s trochou studenej vody na hladkú kašu. Zápražku prilejeme k hrachu, dolejeme vodu a ešte 15 minút povaríme.
Nakoniec vmiešame smotanu a dochutíme.