- Autor: Ľudmila
- Foto: plnielanu.sk/Ľudmila
Potrebujeme:
Guľky:
- 500 g mletého mäsa
- 500 g ryže
- 3 vajcia
- 2 PL hladkej múky
- 2 ČL soli
- mleté čierne korenie
- ½ ČL majoránu
Omáčka:
- 1 cibuľu
- 5 klinčekov
- soľ
- 300 g paradajkového pretlaku
- cukor
- 100 ml mlieka
Postup:
![]() |
Mleté mäso, uvarenú a vychladnutú ryžu, vajíčka, hladkú múku, soľ, štipku čierneho korenia a majoránku vložíme do väčšej misky. |
![]() |
Dôkladne zmiešame a vypracujeme kompaktnú zmes. |
|
|
![]() |
Zo zmesi tvarujeme guľky. Ruky si namáčame do vlažnej vody, aby sa nelepili a nerozpadávali. |
![]() |
Medzitým si do hrnca dáme približne dva litre vody, do ktorých pridáme očistenú cibuľu rozkrájanú na štvrťky, klinčeky i trochu soli a necháme variť. |
|
|
![]() |
Keď začne voda vrieť, pridáme pretlak. |
![]() |
Opatrne povkladáme vytvarované guľky. Varíme približne 20 až 25 minút. Dávame pozor, aby sa počas prípravy nerozpadli. |
|
|
![]() |
Keď sú hotové, guľky povyberáme. Omáčku potom zahustíme a dochutíme cukrom a soľou podľa našich predstáv. Prilejeme mlieko a ak je stále riedka, pridáme ešte múku. Necháme zovrieť a precedíme. |
![]() |
Podávame s domácou knedľou či zemiakmi. Dobrú chuť! |