• Autor: Ľudmila
  • Foto: plnielanu.sk/Ľudmila

Potrebujeme:

Guľky:

  • 500 g mletého mäsa
  • 500 g ryže
  • 3 vajcia
  • 2 PL hladkej múky
  • 2 ČL soli
  • mleté čierne korenie
  • ½ ČL majoránu

Omáčka:

  • 1 cibuľu
  • 5 klinčekov
  • soľ
  • 300 g paradajkového pretlaku
  • cukor
  • 100 ml mlieka

Postup:

Mleté mäso, uvarenú a vychladnutú ryžu, vajíčka, hladkú múku, soľ, štipku čierneho korenia a majoránku vložíme do väčšej misky.
Dôkladne zmiešame a vypracujeme kompaktnú zmes.

Zo zmesi tvarujeme guľky. Ruky si namáčame do vlažnej vody, aby sa nelepili a nerozpadávali.
Medzitým si do hrnca dáme približne dva litre vody, do ktorých pridáme očistenú cibuľu rozkrájanú na štvrťky, klinčeky i trochu soli a necháme variť.

Keď začne voda vrieť, pridáme pretlak.
Opatrne povkladáme vytvarované guľky. Varíme približne 20 až 25 minút. Dávame pozor, aby sa počas prípravy nerozpadli.

Keď sú hotové, guľky povyberáme. Omáčku potom zahustíme a dochutíme cukrom a soľou podľa našich predstáv. Prilejeme mlieko a ak je stále riedka, pridáme ešte múku. Necháme zovrieť a precedíme.
Podávame s domácou knedľou či zemiakmi. Dobrú chuť!