Potrebujeme
- zemiaky – 450 g (v šupke uvarené)
- polohrubá múka – 500 g
- vajce – 1 ks
- teplá voda – 200 ml
- soľ – 1,5 KL
- bryndza – 125 g
- maslo – 70 g
- údená slanina – 100 g
- smotana
- cibuľka – pažítka alebo kôpor
Postup
- Zemiaky uvaríme v šupke. Najlepšie deň vopred.
- Najemno postrúhame.
- Z múky, vajca, soli, vody, 2 PL postrúhaných uvarených zemiakov urobíme cesto.
- Rozdelíme na dve polovice a necháme postáť cca 10 minút.
- Medzitým si pripravíme plnku . Zbytok postrúhaných zemiakov, bryndzu a maslo vymiešame na plnku.
- Mierne osolíme. Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 2 mm a povykrajujeme kolieska, ktoré naplníme plnkou.
- Cesto preložíme a pritlačíme kraje vidličkou. Mám aj formičku na pirohy, ale akosi mi to takto lepšie pasuje 🙂
- Pirohy varíme v dostatočnom množstve vody, do ktorej sme pridali 1 PL oleja a trochu soli.
- Keď pirohy zovrú, ešte ich krátko povaríme cca 5-7 minút.
- Po vybratí z vody ich opláchneme vlažnou vodou.
- Slaninu pokrájame na drobné kocky a popražíme.
- Polejeme nimi pirohy na tanieri a pridáme kyslú smotanu, prípadne kôpor, pažítku, cibuľku ( popraženú), kto čo má rád.
Zdroj. www.najrecept.sk