Suroviny
500 g | |
3 dl | |
1 kocka | |
10 dkg | |
štipka | |
1 dl | |
Plnka: | |
200 g | |
podľa potreby | |
na posypanie |
Postup prípravy
- 1
Ako prvé si pripravíme kvások. Do hrnčeka si dáme pomrvené droždie , pridáme 1 čaj.lyžičku cukru, a 1 lyžičku čaj. múky a do pol hrnčeka teplého mlieka. Necháme nakysnúť.Do misy si dáme pol.múku pridáme cukor, štipku soli, olej . Pridáme kvások , zvyšné mlieko – pomaly dolievame a vypracujeme na cesto. Necháme ho nakysnúť aspoň 20 minút prikryté utierkou. Malá pripomienka – ja vajce nedávam do kysnutého cesta.
- 2
Potom si na pomúčenej doske rozdelíme nakysnuté cesto na 2 časti. Každú vyváľkame na hrúbku asi tak 4 mm do tvaru obdlžnika.
- 3
Na vrch si dáme mak zmiešaný s kryšt.cukrom, dáme toľko aby bol sladký. Poprskáme vlažnou vodou / ja som použila na to malú čajovú lyžičku a po celej ploche maku som ho pooblievala/ , aby nebol suchý.
- 4
Zvinieme oba do závinu a dáme na vymastený plech a potrieme olejom po vrchu oba záviny a necháme chvíľu nakysnúť.
- 5
Pečieme na 200 stupňoch v elektr.trúbe 40 minút. Ked je upečený hned ho potrieme olejom.
- 6
Chvíľku počkáme , aby nebol úplne horúci a potom ho už iba pocukrujeme práškovým cukrom.
- 7
A ked je vychládnutý ,tak už ho iba nakrájame na rovnaké kúsky.
- 8
Takto vyzerajú už oba záviny narezané.
- 9
A veľmi dobre chutí s mliečkom.