Makový závin

Makový závinSuroviny

500 g
3 dl
1 kocka
10 dkg
štipka
1 dl
Plnka:
200 g
podľa potreby
 na posypanie

Postup prípravy

  1. 1

    Ako prvé si pripravíme kvások. Do hrnčeka si dáme pomrvené droždie , pridáme 1 čaj.lyžičku cukru, a 1 lyžičku čaj. múky a do pol hrnčeka teplého mlieka. Necháme nakysnúť.Do misy si dáme pol.múku pridáme cukor, štipku soli, olej . Pridáme kvások , zvyšné mlieko – pomaly dolievame a vypracujeme na cesto. Necháme ho nakysnúť aspoň 20 minút prikryté utierkou. Malá pripomienka – ja vajce nedávam do kysnutého cesta.

    Makový závin - obrázok 1

  2. 2

    Potom si na pomúčenej doske rozdelíme nakysnuté cesto na 2 časti. Každú vyváľkame na hrúbku asi tak 4 mm do tvaru obdlžnika.

    Makový závin - obrázok 2

  3. 3

    Na vrch si dáme mak zmiešaný s kryšt.cukrom, dáme toľko aby bol sladký. Poprskáme vlažnou vodou / ja som použila na to malú čajovú lyžičku a po celej ploche maku som ho pooblievala/ , aby nebol suchý.

    Makový závin - obrázok 3

  4. 4

    Zvinieme oba do závinu a dáme na vymastený plech a potrieme olejom po vrchu oba záviny a necháme chvíľu nakysnúť.

    Makový závin - obrázok 4

  5. 5

    Pečieme na 200 stupňoch v elektr.trúbe 40 minút. Ked je upečený hned ho potrieme olejom.

    Makový závin - obrázok 5

  6. 6

    Chvíľku počkáme , aby nebol úplne horúci a potom ho už iba pocukrujeme práškovým cukrom.

    Makový závin - obrázok 6

  7. 7

    A ked je vychládnutý ,tak už ho iba nakrájame na rovnaké kúsky.

    Makový závin - obrázok 7

  8. 8

    Takto vyzerajú už oba záviny narezané.

    Makový závin - obrázok 8

  9. 9

    A veľmi dobre chutí s mliečkom.

    Makový závin - obrázok 9